Asuntovaunun ympäristöystävällinen käyttö – vinkit vihreämpään karavaanaukseen

Heippa kaikki karavaanarit! Minä, kuten varmasti moni teistäkin, rakastan tätä vapauden tunnetta, jonka asuntovaunu tai -auto suo. Maisemat vaihtuvat, luonto on lähellä ja koti kulkee mukana. Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten me karavaanarit voimme nauttia harrastuksestamme entistäkin vastuullisemmin? Hyvä uutinen on, että karavaanailu on jo lähtökohtaisesti monia muita matkailumuotoja ekologisempaa, mutta pienilläkin valinnoilla voimme tehdä siitä vieläkin vihreämpää. Lähdetään yhdessä tutkimaan, miten voimme pienentää hiilijalanjälkeämme ja nauttia reissuistamme puhtaammalla omallatunnolla!

Karavaanailu – Luonnostaan vihreämpi valinta?

Usein kuulee sanottavan, että karavaanailu on ympäristöystävällisempää kuin esimerkiksi lentomatkailu, ja siinä on perää! Kun suuntaamme asuntovaunun tai -auton nokan kohti kotimaan tai lähialueiden upeita maisemia, vältämme lentämisen suuret päästöt. Itse asiassa, kuten Talous ja Koti -sivustollakin todetaan, yksi lentomatka Keski-Eurooppaan voi vastata päästöiltään koko vuoden karavaanariharrastusta. Tämä tekee meistä karavaanareista jo lähtökohtaisesti eräänlaisia ekologisemman matkailun edelläkävijöitä. Kotimaanmatkailun suosion kasvu ja kasvava ympäristötietoisuus ovatkin varmasti osasyitä siihen, miksi yhä useampi, myös nuorempi sukupolvi, innostuu tästä elämäntavasta, kuten Ylen artikkelissakin kerrotaan nuorten karavaanareiden kasvavasta kiinnostuksesta ekologiseen matkailuun ja asumiseen. Meillä on siis upea mahdollisuus yhdistää rakkaus luontoon ja vapauteen vastuullisilla valinnoilla.

Vastuullisen karavaanarin muistilista – Pienillä teoilla suuri vaikutus

Vaikka karavaanailu onkin suhteellisen ympäristöystävällistä, voimme aina parantaa tapojamme. Kyse ei ole suurista mullistuksista, vaan pienistä, tietoisista valinnoista matkan varrella. Olen itsekin vuosien varrella oppinut kantapään kautta ja muiden karavaanareiden vinkkejä kuunnellen, miten reissata vihreämmin. Tässä muutamia hyväksi havaittuja käytännön vinkkejä:

Reitit, ajo ja polttoaine – Kilometrit fiksummin

Kaikki alkaa suunnittelusta! Huolellisesti mietitty reitti säästää turhia kilometrejä ja polttoainetta. Sen sijaan, että ajaisit pitkiä siirtymiä vain päästäksesi perille, miksi et nauttisi matkasta ja pysähtyisi useammin tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin? Taloudellinen ajotapa on myös kultaa kalliimpi – vältä äkkijarrutuksia ja -kiihdytyksiä, ennakoi liikennetilanteita, pidä nopeus tasaisena ja vältä turhaa tyhjäkäyntiä. Nämä pienet muutokset säästävät polttoainetta merkittävästi. Tiesitkö muuten, että biodieselin käyttö voi olla yksi tapa pienentää hiilijalanjälkeä? Se on uusiutuva polttoaine, joka vähentää riippuvuutta fossiilisista vaihtoehdoista – muista kuitenkin aina tarkistaa polttoaineen soveltuvuus omaan ajoneuvoosi. Ja hei, pakkaa ne polkupyörät mukaan! Niillä on mahtava huristella leirintäalueella kauppaan tai tutustua lähiympäristöön ilman auton käynnistämistä.

Energiaviisaus matkalla – Aurinko paistaa ja sähköä säästyy

Modernit asuntovaunut ja -autot ovat täynnä mukavuuksia, jotka kuluttavat sähköä. Mutta tiesitkö, että voit tuottaa osan tarvitsemastasi sähköstä itse? Aurinkopaneelit ovat aivan loistava keksintö meille karavaanareille! Ne tarjoavat riippumattomuutta leirintäalueiden sähkötolpista ja mahdollistavat yöpymisen upeissa paikoissa ilman sähköverkkoa. Kuten EUROPARTin artikkelissa mainitaan, nykyaikaiset aurinkopaneeliratkaisut, kuten CIGS-aurinkokennot, ovat erityisen käteviä. Nämä kennot ovat usein joustavia ja tuottavat sähköä tehokkaasti myös pilvisellä säällä, mikä lisää niiden luotettavuutta pohjoisen vaihtelevissa olosuhteissa. Oikein mitoitettu järjestelmä voi kattaa suuren osan sähköntarpeesta, kuten valaistuksen ja jääkaapin käytön. Sunpaneeli.fi muistuttaa, että aurinkoenergia on paitsi ekologista ja hiljaista (verrattuna vaikkapa generaattoriin), myös pitkällä tähtäimellä taloudellista. Oman sähkönkulutuksen ymmärtäminen auttaa mitoittamaan järjestelmän oikein. Muista myös muut energiansäästövinkit: vaihda hehkulamput LEDeihin, valitse energiatehokkaita laitteita ja sammuta turhat valot ja laitteet. Pienillä muutoksilla säästät energiaa ja akkusi kestävät pidempään!

Vesi ja jätehuolto – Jätä luonto siistimmäksi kuin se oli tullessasi

Vesi on arvokas luonnonvara, ja sen säästäminen on tärkeää erityisesti puskaparkissa tai alueilla, joilla veden saatavuus on rajallista. Käytä vettä säästeliäästi tiskatessa ja suihkussa. Jätehuolto on toinen keskeinen osa vastuullista karavaanailua. Noudata ‘Retkeile roskattomasti’ -periaatetta: vie kaikki roskasi mukanasi äläkä jätä mitään luontoon. Lajittele jätteet aina kun mahdollista ja hyödynnä leirintäalueiden kierrätyspisteitä. Esimerkiksi Patvinsuon kansallispuistossa on selkeät ohjeet jätehuoltoon, ja siellä kompostoidaan biojätteet kuivakäymälöissä – hieno esimerkki! Monilla leirintäalueilla on myös erinomaiset kierrätysmahdollisuudet. Muista myös tyhjentää kemiallinen WC ja harmaavesisäiliö vain niille tarkoitetuille paikoille. Näin varmistamme, että kauniit leiriytymispaikkamme säilyvät siisteinä ja viihtyisinä myös tuleville karavaanareille.

Liikkuminen kohteessa – Jalat ja pyörät käyttöön

Kun olet päässyt perille leirintäalueelle tai unelmiesi puskaparkkiin, anna vetoauton levätä! Kuten jo aiemmin mainitsin, polkupyörät ovat loistava tapa liikkua lyhyitä matkoja. Kävely on tietysti vieläkin ekologisempaa ja samalla tulee nautittua raikkaasta ilmasta ja maisemista. Monet leirintäalueet sijaitsevat lähellä palveluita tai luontopolkuja, joten autoa ei välttämättä tarvitse siirtää lainkaan päiväretkiä varten. Tämä säästää polttoainetta ja vähentää paikallisia päästöjä ja ruuhkia. Esimerkiksi Solliden Camping Paraisilla kannustaa aktiivisesti nauttimaan saariston luonnosta pyöräillen tai soutuveneillä.

Kestävät valinnat matkakohteissa ja varusteissa

Ympäristöystävällisyys ei rajoitu vain siihen, miten toimimme matkan päällä, vaan myös siihen, millaisia valintoja teemme leirintäalueiden ja varusteiden suhteen.

Leirintäalueiden rooli kestävässä matkailussa

Leirintäalueet ovat meille karavaanareille tärkeitä tukikohtia, ja niidenkin toiminnalla on merkitystä ympäristön kannalta. On hienoa huomata, että yhä useampi leirintäalue panostaa kestävään kehitykseen! Etsiessäsi seuraavaa yöpymispaikkaa, kiinnitä huomiota ympäristösertifikaatteihin. Esimerkiksi kansainvälinen Green Key -merkki, jonka Suomessa ovat saaneet ensimmäisinä Nallikari Holiday Village Oulussa ja Solliden Camping Paraisilla, kertoo sitoutumisesta ympäristötyöhön. Nämä alueet ovat panostaneet esimerkiksi veden säästöön, valaistuksen modernisointiin ja jopa kemikaalittomaan siivoukseen ENJO-mikrokuituliinoilla. Myös Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki, jonka esimerkiksi Silversand Resort & Camping Hangossa on saavuttanut, on tae kestävämmästä toiminnasta. Monet Lapin pohjoisosan yritykset ja Suomen luontokeskus Haltian kaltaiset toimijat näyttävät mallia energiatehokkuudessa, jätehuollossa ja paikallisten tuotteiden suosimisessa. Valitsemalla vastuullisesti toimivan leirintäalueen tuet kestävää matkailua ja saatatpa itsekin inspiroitua uusista ekologisista käytännöistä!

Varusteet ja ylläpito vihreästi

Ympäristöystävällisyys ulottuu myös siihen, millaisia varusteita valitsemme ja miten pidämme huolta liikkuvasta kodistamme. Kun hankit uusia varusteita tai jopa uutta asuntovaunua tai -autoa, kiinnitä huomiota materiaaleihin ja valmistusprosesseihin, jos mahdollista. Suosi kestäviä, korjattavia ja mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Pitkäikäisyys on valttia! Hyvin hoidettu ja huollettu asuntovaunu tai -auto palvelee pidempään, mikä vähentää tarvetta uusien hankinnalle ja siten säästää luonnonvaroja. Esimerkiksi asuntovaunun asianmukainen talvisäilytys suojaa sitä sään rasituksilta ja pidentää sen käyttöikää merkittävästi. Riittävä tuuletus ja pieni peruslämpö talvisäilytyksen aikana ehkäisevät kosteusvaurioita. Pienillä huoltotoimenpiteillä, kuten säännöllisellä pesulla ja vahauksella sekä aurinkopaneelien puhdistuksella, pidät vaunusi kunnossa ja vähennät ympäristökuormitusta pitkällä aikavälillä.

Enemmän kuin matkailua – Kohti vastuullisempaa elämäntapaa

Vihreämpi karavaanaus ei ole vain yksittäisiä tekoja, vaan osa laajempaa ajattelutapaa. Se on mahdollisuus yhdistää matkailu, luonnosta nauttiminen ja vastuullisuus. Kuten Lapin matkailun kestävän kehityksen periaatteissakin todetaan, kestävä matkailu huomioi ympäristön lisäksi myös paikallistalouden ja -kulttuurin. Me karavaanarit voimme tukea paikallisia yrittäjiä ostamalla heidän tuotteitaan ja palveluitaan. Suosi lähiruokaa, käy paikallisilla toreilla ja tutustu alueen käsityöläisten tarjontaan! Nuuksion Poropuiston kaltaiset paikat korostavat paikallisuuden ja kulttuurin kunnioittamisen merkitystä ja suosivat reilun kaupan tuotteita. Muista aina kunnioittaa luontoa ja paikallisia tapoja – jätä leiripaikka siistiksi, noudata alueen sääntöjä ja luonnonsuojelumääräyksiä, äläkä häiritse eläimiä tai kasvillisuutta. Ole huomaavainen muita kohtaan. Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan edistää kestävämpää ja vastuullisempaa karavaanikulttuuria.

Yhteinen matkamme kohti kestävämpää karavaanailua

Me karavaanarit olemme yhteisö, joka jakaa rakkauden vapauteen, luontoon ja liikkuvaan elämäntapaan. Jakamalla tietoa ja kokemuksia voimme yhdessä tehdä harrastuksestamme entistäkin vastuullisempaa. Pienilläkin arjen valinnoilla – olipa kyseessä sitten roskien lajittelu, aurinkopaneelin hyödyntäminen tai paikallisen tuottajan tukeminen – voimme vaikuttaa. Ei unohdeta, että jokainen kilometri, jonka ajamme tietoisemmin, ja jokainen yö, jonka vietämme luontoa kunnioittaen, on askel kohti vihreämpää tulevaisuutta. Jatketaan siis matkaa uteliaina ja vastuullisina, nauttien jokaisesta hetkestä ja pitäen huolta upeasta ympäristöstämme – yhdessä!

ribbon-lite