Haaveissa karavaanarielämä?

Monia saattaa kiehtoa karavaanarielämän vapaus. Mikäpä olisikaan mahtavampaa kuin matkustaa omassa kodissaan ympäri maata tai maailmaa? Joku voi jo nähdä mielessään kauniit auringonlaskut meren rannassa tai jylhät vuoristomaisemat pohjoisessa. Näitä kaikkia voi lähteä katselemaan, kun omistaa joko asuntovaunun tai -auton.

Asuntovaunun hankkiminen

Kannattaako sitten asuntovaunu ostaa käytettynä vai uutena? Tämä tietysti riippuu jonkin verran käytettävissä olevasta budjetistasi. Jos olet valmis sijoittamaan asuntovaunuun useita kymmeniä tuhansia ja haluat vain parasta laatua, niin silloin kannattaa vaunu hankkia uutena. Uusi on aina uusi ja saat varmasti uutuuttaan hohtavat pelit ja vehkeet.

Jos et ole valmis investoimaan suuria summia vaunua varten, niin käytettynäkin niitä löytyy varsin hyvälaatuisena. Muutamalla tuhannella eurolla saatat saada jo todella hyväkuntoisen vaunun. Vaunulle ei kerry samaan tapaan kilometrejä kuin autolle, jossa moottorin tekniikka saattaa pettää. Asuntovaunustakin löytyy tietysti kuluvia osia, mutta ne on yleensä paljon helpompi ja halvempi vaihtaa kun auton moottorin teknisiä osia. Suurimman osan pystyt jopa vaihtamaan tai korjaamaan ihan itse. Jos sinulle riittää perustason keittiövarustus sekä paikka nukkumista varten, voi käytetty vaunu olla sinulle hyvä vaihtoehto. Rahoitusta voi esimerkiksi hakea pankista tai vertaile lainoja Samblan kautta kyseisestä verkkopalvelusta.

Monille karavaanareille vaunu sinällään ei ole paikka, jossa kauheasti vietetään aikaa, vaan moni käyttää sitä juuri ruuanlaittoon ja nukkumiseen. Kun on saavuttu uuteen paikkaan, niin vaunu yleensä jätetään parkkiin auton kanssa ja lähdetään tutustumaan uusin paikkoihin ja nähtävyyksiin.

Millainen auto tarvitaan?

Millainen auto sitten tarvitaan asuntovaunua varten? Mikään kaikista pienin auto ei välttämättä tule kysymykseen, sillä vaunu painaa kuitenkin yleensä jonkin verran ja olisi mukava, että auto jaksaa vetää vaunua ylämäessäkin. Nelivetoauto tietysti olisi paras vaunun vetämistä varten, mutta se ei ole välttämättömyys. Yleensä ne ovat myös jonkin verran hintavampia, kuin vaikkapa etuvetoiset autot.

Varmista kuitenkin, että autossa on riittävän suuri moottori ja että siitä löytyy tarpeeksi vääntöä vaunun vetämistä varten. On ikävä lähteä matkalle tutkimaan uusia paikkoja ja huomata, että on joka paikassa tien tukkeena, kun auton ja vaunun yhdistelmä ei liiku tarpeeksi rivakasti. Autossa täytyy tietysti olla myös vetokoukku, jotta siihen saa vaunun kiinni.

Voiko karavaanarielämää viettää ympäri vuoden?

Voiko asuntovaunulla sitten liikkua ympäri vuoden? Kesä on perinteisesti karavaanareiden kulta-aikaa. Toki talvisinkin sitä voi käyttää, mutta tiet voivat olla jäiset ja keliolosuhteet muutenkin haastavat. Ensikertalaisen ei kannata täten lähteä talvella tien päälle vaunun kanssa. Jos matkustat talvella jonnekin, tarvitset vaunulle lämpöpaikan, jotta saat sähköä ja lämpöä vaunuun. Kesäisin voit yöpyä vaunussa vaikka tien varressa tai parkkipaikalla, mutta talvella kylmyys voi yllättää hyvinkin nopeasti mikäli vaunu ei ole sähköjohdon päässä.

Muuta huomioitavaa

Mitä muuta karavaanarin sitten kannattaa ottaa huomioon? Kannattaa varata mukaan vaunuun tarpeeksi ruoka-aineksia, varsinkin jos et ole varma reitistä ja siitä missä yövyt. Säilykkeet toimivat oikein mainiosti. Lisäksi vesisäiliöt kannattaa täyttää aina kun mahdollista, ja samoin wc kannattaa tyhjentää aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Lisäksi tarvitset mukaasi iloista mieltä ja aikaa, sillä karavaanarin elämä ei ole paras vaihtoehto kiireisille ja hermoheikoille. Aina voi tulla odottamattomia asioita eteen, mutta se onkin yksi karavaanarielämän hienouksista. Et voi aina tietää millaiselle seikkailulle päädyt!

ribbon-lite