Pidempi matkailu asuntovaunulla

Suomen kiertäminen asuntovaunulla on hauskaa puuhaa, mutta jos lähdetään maan rajojen ulkopuolelle, voidaan kokea vieläkin uskomattomampia seikkailuja. Varsinkin Eurooppaan tutustuminen on helppoa ja vaivatonta, kunhan ensin valmistaudutaan hiukan ja muistetaan ottaa mukaan kaikki tarpeellinen. Kun lähteminen on hallinnassa, sujuu koko reissu paremmin. Tästä listasta löydät kaikki ne asiat, mitä pitää muistaa ennen matkalle lähtöä!

Hyvissä ajoin ennen matkan alkua

  • Selvitä, mitkä ovat reitin nopeusrajoitukset, varsinkin koskien asuntovaunua hinaavaa kulkuvälinettä.
  • Muista tarkistaa, että vakuutus kattaa juuri ne maat, joissa ajateltiin käydä. Ilman matkavakuutusta ei kannata lähteä reissuun ollenkaan ja kannattaakin miettiä, mitä kaikkea vakuutuksen halutaan kattavan.
  • Asuntovaunu ja auto on hyvä huoltaa vähintään 12 kuukauden sisällä, ennen reissun alkua. Näin vältytään useilta ikäviltä yllätyksiltä.
  • Varmista että mukana on ulkomailla toimiva puhelin. Internetyhteys on aina plussa, sillä se mahdollistaa myös vinkkien ja reittien selvittämisen.
  • Tarvittavat matkan asiakirjat kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin, sillä esimerkiksi passi on voinut mennä vanhaksi ja tämä voi estää koko matkan alkamisen. Mukana on oltava passi, sekä ajokortti ja lisäksi suositellaan Eurooppalaisen sairaanhoitokortin mukana pitoa. Matkavakuutuksesta on myös otettava tosite mukaan, samoin kuin auton asiakirjoista.

Muuta mukaan

Mukaan kannattaa myös varata paikallista valuuttaa, jotta kohdemaissa ei tarvitse liikkua nälkäisenä. Kaikkialla pankkikortit eivät käy, joten muutaman kympin arvosta valuutan vaihtaminen on usein sen arvoista. Tietenkin myös henkilökohtaiset tarvikkeet, kuten lääkkeet, on muistettava ja varalla on hyvä pitää esimerkiksi silmälasit, varsinkin jos niitä tarvitaan ajamiseen. Kartat, oppaat, reitit ja sanakirjat voivat olla myös kätevä apu tien päällä, jotta reissu olisi mahdollisimman sujuva.

Mitä asuntovaunuun?

Asuntovaunun lakisääteiset tarvikkeet kannattaa selvittää jokaisen kohdemaan tiedoista. Osassa maista on hiukan erilaisia sääntöjä käytössä, eli esimerkiksi tarrat voivat olla pakollisia. Suomessa pakollinen turvakolmio ei ole kaikkialla muualla tarvittu ja tämä on hyvä esimerkki pienestä rikkeestä, jonka ulkomaalaiset huomaamattaan usein tekevät.

ribbon-lite