Vinkkejä asuntovaunun ostamiseen!

Sopivan asuntovaunun löytäminen on olla haastava tehtävä, varsinkin jos sellaista ei ole hankittu aikaisemmin. Tästä listasta löydät vinkkejä siihen, mitä pitää huomioida ennen asuntovaunun ostamista.

Tämä on todennäköisesti itsestään selvä kysymys, heti kun ostamista aletaan suunnittelemaan. Asuntovaunut voivat maksaa tuhansia, kymmeniä tuhansia ja jopa satoja tuhansia euroja, minkä takia onkin oltava tarkkana siinä, minkälainen vaunu hankitaan ja mitä hintaan sisältyy. Lisäksi tulee huomioida kuinka paljon asuntovaunun ylläpitäminen ja huoltaminen tulee maksamaa. Kannattaa myös yrittää neuvotella hintaa alemmas ja saada tarjouksia edullisimmista, mutta silti laadukkaista, korjaamoista.

  • 2. Vuosimaksut ja korjaukset

Kuten sanottu, kaikki kulut tulee ottaa huomioon. Varsinkin jos asuntovaunu hankitaan käytettynä, tulee selvittää missä kunnossa se on ja koska se seuraavan kerran todennäköisesti tarvitsee huoltoa. Ostamalla laadukkaan asuntovaunun, päästään nauttimaan useista matkoista vaikka seuraavan 10 vuoden ajan, eli tämä tulee huomioida heti alkuun.

  • 3. Kuinka helposti asuntovaunu menee kaupaksi?

Vaikka itse halutaan ostaa asuntovaunu, ei voida kuvitella, että muita ostajia olisi kovin paljon. Pitää myös huomioida tilanne, jossa asuntovaunu halutaan myydä eteenpäin ja selvittää, mikä olisi sen jälleenmyyntiarvo ja kuinka paljon siitä saadaan takaisin, ostohintaan ja ylläpitokuluihin mitoitettuna.

  • 4. Yksityinen vai yritys?

Kun asuntovaunu ostetaan luotettavasta ja maineikkaasta kaupasta, saadaan usein tietty takuu sen varalle, että vaunussa onkin piilevä vika. Aina ennen ostamista tulee selvittää, minkälaista palautetta yritys on saanut.

  • 5. Mitä asuntovaunulta halutaan?

Jotta oikea asuntovaunu omiin tarpeisiin löytyy, tulee perehtyä aiheeseen kunnolla ja selvittää mitä vaihtoehtoja on olemassa. Yleensä luotettavassa kaupassa myyjät osaavat suositella sopivaa vaunua helposti, jolloin ei myöhemmin kaduta tehtävään kelpaamattoman vaunun hankkimista.

  • 6. Täyttääkö asuntovaunu nykyaikaiset säädökset?

Suomessa on hyvin tarkat lait sen suhteen, minkälainen asuntovaunu saa olla ja mitä vaatimuksia esimerkiksi sitä vetävälle autolle asetetaan. Näistä tulee olla selvillä etukäteen ja mikäli asuntovaunu on käytetty tai sitä on itse remontoitu, tulee varmistaa, että tämä on tehty säädösten mukaan. Apua kannattaa myös pyytää muilta asuntovaunujen omistajilta, koska näiltä saa ensikäden tietoa mahdollisista ongelmista ja virhe ostoksista.

  • 7. Kuinka hyvät varusteet asuntovaunussa on?

Varsinkin jos vaunulla halutaan tehdä pidempiä retkiä, on tärkeää että se täyttää tietyt vaatimukset elinolosuhteiden suhteen. Jääkaappi, jätehuolto ja esimerkiksi suihku ovat usein yllättävän tärkeät seikat, joten nämä tulee huomioida. Samalla tulee miettiä, miten esimerkiksi sähkö saadaan asuntovaunuun ja pystyykö auto, tai generaattori, auttamaan energiansaannissa. Heti alkuun kannattaa tehdä lista niistä ominaisuuksista, joita asuntovaunulta haluaa ja merkitä nämä tärkeysjärjestykseen sen mukaan, kuinka oleellisia ne ovat viihtyvyyden ja retkeilyn kannalta.

  • 8. Mikä auto on alla?

Kuten sanottu, Suomessa on tarkat lait sille, minkälainen ajoneuvo voi asuntovaunua vetää ja tähän liittyy usein painorajoituksia. Jotta myöhemmin ei tule ikäviä yllätyksiä, kannattaa selvittää hyvissä ajoin omaan autoon sopivat vaihtoehdot ja valita vaunu näiden kriteerien perusteella. Näin vältytään tilanteelta, jossa asuntovaunu seisoo käyttämättömänä pihalla, ennen kuin löydetään sille uusi ostaja, tai saadaan rahat kasaan uuteen autoon.

ribbon-lite