Pakettiauton muuttaminen asuntoautoksi

Johdanto

Asuntovaunut ja asuntoautot ovat olleet jo pitkään suosittu tapa matkustaa ja nähdä maailmaa halvalla. Mikä niistä tekee erityisen kätevän, on miten ne pystyvät yhdistämään asumisen ja ajoneuvon samalla, eli niiden avulla ei tarvitse ostaa erikseen esimerkiksi junamatkaa ja hotellia. Monet ovat haaveilleet omasta asuntoautosta ja rohkeammat ovat toteuttaneet sellaisen itse, muokaamalla pakettiautosta oman asuntoauton. Jotkin ihmiset ovat jopa muuttaneet niihin pidemmäksi aikaa säästääkseen kuluissa tai pystyäkseen matkustamaan pidemmälle.

Kalleissa urbaaneissa ympäristöissä kuten Lontoossa, ihmiset saattavat säästää jopa yli tuhat euroa kuukaudessa asumalla pakettiautossa. Tässä artikkelissa on muutamia käytännön vinkkejä pakettiautosta muokkaamisesti asuntoautoon haaveileville.

Pakettiauton hankinta

Projektin tärkein osa on varmasti pakettiauto. Sen hankinnassa kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja yleisiä neuvoja käytettyjen ajoneuvojen ostamisen suhteen, mikäli sen ostaa käytettynä kuten varmasti monet suunnittelevat. Käytettyä pakettiautoa ostaessa kannattaa huimioida kuinka paljon sillä on ajettu, minkälaisessa kunnossa se on, onko sitä korjattu, onko autolla huoltokirja ja onko se katsastettu. Mikäli pakettiauton ostaa yritykseltä käytettynä, sille on olemassa tiettyjä palautusoikeuksia joita ei oikeastaan ole yksityishenkilöiden välisessä kaupassa. Takuuehdoista kannattaa ottaa etukäteen selvää ja koittaa sopia ne mieluisekseen. Nykyään netistä on helppo ostaa käytettyjä autoja ja kilpailuttaa niiden hankintaa.

Pakettiautoa ostaessa kannattaa huomioida tiettyjä erityisseikkoja sitä ajatellen, että auto muutetaan asuntoautoksi. Yleiskunto ja edellisen kohdat tulee luonnollisesti huomioida mutta ehkäpä tärkein seikka asuntoauton kannalta on sen koko. Kannattaa siis tarkistaa pakettiauton mitat tarkasti ja suunnitella etukäteen, minkäkokoisen sängyn tai hyllyikön sinne saa rakennettua. Myös ovien ja ikkunoiden määrät ja kohdat kannattaa huomioida ja se, pääseekö auton takaosasta suoraan ohjaamoon ilman tarvetta astua ulos. Peräkoukku voi olla myös hyödyllinen jos kuljettaa enemmän tavaraa.

Pakettiauton muuttaminen asuntoautoksi

Suunnittelutyö kannattaa ehdottomasti tehdä jo ennekuin hankkii pakettiauton. Kannattaa hahmoittaa miten sijoittaa esimerkiksi sängyn ja hyllyt autoo. Erilaisia konfiguraatioita on loputtomasti ja asuntoautosta saa varsin helposti mieluisen. Yleisen pakettiauto josta on muutettu asuntoauto sisältää korotetun seinästä seinään sängyn jonka olla on runsaasti säiltys tilaa. Tämän lisäksi autossa saattaa olla tilaa pienelle pöydälle tai seinään kiinnitettävälle televisiolle. Tietokonetta käytetään usein sängyssä tai pienen pöydän päällä. Erikoisempia yhdistelmiä löytyy myös ja pienen matkakeittön rakentaminen on vielä mahdollista mutta esimerkiksi suihku tai WC-tilojen rakentaminen on jo vaikea tehtävä.

Tyypillisesti, kun (käytetty) pakettiauto on ostettu, se pestään huolella ja kaikki irtaimisto ja ylimääräinen puretaan takatilasta. Tilan määrä on tärkeä maksimoida joten kaikki minkä saa järkevästi irti kannattaa ottaa pois. Tämän jälkeen autoon saatetaan lisätä eristystä mikäli autossa asutaan kylmemmissä maissa. Ikkunoiden määrä kannattaa myös suunnitella ja peittää sellaiset joita ei tarvitse. Ilmanvaihdon suunnitteleminen on myös erittäin tärkeää sillä normaalissa pakettiautossa ilma ei kierrä riittävästi asumiskäyttöä varten. Lopulta, aletaan hankkimaan pienempää irtaimistoa ja matkatarpeita. Mikäli omaa perhettä ja etenkin lapsia, kannattaa myös miettiä voiko niitä ottaa reissuille mukaan. Matkalle voi tarvita uusia lastenvaatteita ja tarvikkeita. Niitä löytää helposti trendly.fi tavatalosta pidemmänkin reissun tarpeisiin. Reissulla pysähdytään todennäköisesti usein, joten tien päältä löytyy perustarvikkeita mutta kaikki tärkeämmät tavarat on syytä hankkia etukäteen ja pitää hätävarastossa ruokaa, juomaa ja lääkkeitä.

Pakettiauton muuttaminen asuntoautoksi on siis varsin mahdollista toteuttaa, tulee se sitten käyttöön vain itselleen tai suuremmallekin porukalle!

ribbon-lite