Asuntovaunu vai asuntoauto?

Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta, vaan siihen vaikuttaa se, kuinka vaunua tai autoa aiotaan käyttää, minne sillä matkataan ja kuinka paljon rahaa siihen voidaan laittaa. Tällä sivulla käymme lävitse sitä, sopiiko asuntovaunu vai asuntoauto paremmin retkeilyyn, kun tarkoituksena on tehdä pitkiä matkoja, joskus jopa kuukausien ajan ja kehnoilla teillä. Asuntovaunun ja asuntoauton suurin ero on tietenkin se, ettei asuntoautossa ole erillistä autoa, vaan ajaminen onnistuu samassa tilassa, kuin nukkuminenkin. Nämä seikat kannattaa siis olla muistissa, kun mietitään kumpi on parempi vaihtoehto:

  • 1. Pienempi ajoneuvo

Asuntovaunujen suuri plussa on se mahdollisuus, että vaunu voidaan jättää retkipaikalle ja autolla voidaan jatkaa pienempien teiden tutkimista, tai käydä vaikka kaupassa. Samaa mahdollisuutta ei ole asuntoauton kanssa, vaan jos maitopurkki unohtui matkalta, on koko talous kuljetettavana mukana taas kauppaan. Samalla myös ongelmatilanteet helpottuvat, sillä jos asuntovaunuun tulee vika, voidaan ajaa vaikka lähimmälle huoltoasemalla soittamaan apua, kun taas asuntoautossa tätä vaihtoehtoa ei ole, jollei sitten mukaan oteta moottoripyörää tai muuta pientä kulkuvälinettä, jota raahataan mukana.

  • 2. Painorajat

Suuret asuntoautot pystyvät kestämään paljon enemmän painoa, kuin mikään asuntovaunu. Jos retki on siis kovin pitkä, aina kuukausista vuosiin, on tämä ehdottomasti positiivinen puoli, sillä tavaraa tarvitaan paljon. Varsinkin syrjäseuduilla mukana tulee olla varaosia ja vettä, mitkä vievät sekä tilaa, että painoa.

  • 3. Hinaaminen

Jos perässä on asuntovaunu, ei tietenkään voida hinata mitään muuta. Useat eivät tätä mahdollisuutta edes kaipaa, mutta esimerkiksi veneilijöille se voi muodostaa ongelman. Asuntoautolla tämä on mahdollista, eli lomalla päästään jopa vesistölle, aina kun olo siltä tuntuu.

  • 4. Turvallisuus

Turvallisuus tulee aina ottaa huomioon ja tässä asuntoautolla on etu. Koska se on usein vähintään perinteisen bussin kokoinen ajoneuvo, ei kukaan voi etukäteen tietää onko matkalla yksinäinen mummo, vai kokonainen moottoripyörä jengi. Ikkunat ovat myös sen verran korkealla, että sisään on vaikea nähdä. Asuntovaunu puolestaan antaa usein kuvan, että matkaajana on vanhempi pariskunta. Matalat muoviset ikkunat ja kevyt rakenne tekevät siitä myös helpon kohteen varkaille. Ongelma voi myös syntyä, jos pihalla on jonkinlainen vaaratilanne menossa, eikä pakoon päästä ilman autoon syöksymistä.

Nämä ovat vain muutamia seikkoja, jotka erottavat asuntovaunun ja asuntoauton toisistaan. Oikeaa vastausta voi jokainen pohtia itsekseen, sillä omat kriteerit ja matkailun tarkoitus asettavat erilaisia vaatimuksia. Molemmista löytyy hyviä ja huonoja puolia, eikä kummankaan hankkiminen ole välttämättä huono idea. Ne antavat vapauden kiertää ja retkeillä pidempään, nauttien juuri niistä paikoista, jotka halutaan nähdä.

ribbon-lite