Asuntoauton talvisäilytys

Asuntoautolla lomailu on lukemattomien suomalaisten rakas harrastus ja asuntoauto on kesäloman ajan käytössä aktiivisesti. Harvoin asuntoautoa käytetään ympäri vuoden; suomalaiset talvikelit ovat haastavia ja monet karavaanarien suosimat leirintäalueet sulkevat ovensa talvikaudeksi. Yleensä asuntoautolle järjestetäänkin talvehtimispaikka omalla pihalla tai tuttavan mökin pihassa. Paikallaan seisten useamman kuukauden ajan asuntoauto odottaa parempia kelejä ja omistajien tulevia pitkiä kesälomia. Asuntoauto vaatii aina valmistelua ennen kuin sen voi jättää kylmiksi kuukausiksi seisomaan paikalleen talvisäilöön.

Säilytyspaikan valinta

Paras paikka säilyttää asuntoautoa on lämmitetty autohalli. Lämmittämätön hallitila kelpaa myös, sillä asuntoautot ovat rakenteeltaan ympärivuotiseen käyttöön sopivia ja kestävät koviakin pakkasia. Sitä virhettä ei kenenkään tulisi tehdä, että vuoraa auton peitteillä tiiviiksi paketiksi koko talven ajaksi, koska ilman kiertäminen asuntoautossa on hyvin tärkeää. Asuntoauton ilmanvaihtoa ei saa estää peitteillä: vailla ilmanvaihtoa seisova asuntoauto alkaa kerätä kosteutta sisäänsä ja tämä aiheuttaa homevaurioita pitkän seisonnan aikana. Mikäli sopivaa hallitilaa ei ole tarjolla, on paras säilyttää asuntoauto ulkona ilman peitteitä. Tuuletuskaan ei aina yksistään riitä suojaamaan kosteusvaurioilta, jos lämpötilanvaihtelut ovat suuria. Yksi suositeltava ratkaisu on käyttää kosteudenkerääjiä. Käyttämällä siihen tarkoitettua silikaattia pystyt pitämään asuntoauton sisätilat kuivina.

Säilytyksen ajaksi asuntoautosta täytyy tyhjentää vedet. Jäätyminen voi aiheuttaa ikäviä vaurioita putkistoille, jolloin säiden lämmetessä on edessä asuntoauton putkiremontti. Mikäli asuntoautoon on ajatellut tehdä muutoksia, on talvikauden seisonta-aika otollinen ajankohta tehdä muutoksia ja parannuksia asuntoautoon. Verhoilujen uusinta ja kuljetustelineiden asennukset ovat yleisiä parannuksia, joihin löydät tarvikkeet kätevästi Work System -verkkokaupasta. Muista myös varoa varkaita ja huolehtia, että asuntoauto tyhjennetään talven ajaksi eikä asuntoautoon jätetä mitään vähänkään arvokkaan näköistä tavaraa näkyville. Vaikka varkaat eivät veisi mitään, pelkän rikotun oven tai ikkunan korjaaminen tulee kalliiksi. Tällaista tapahtuu, jos joku pitkäkyntinen uskoo näkevänsä ikkunoista jotain varastamisen arvoista.

Yhteenveto

Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä pääset seuraavan loman koittaessa nopeasti nauttimaan karavaanarielämästä asuntoautolla. Vaiva on pieni suhteessa saatuun hyötyyn, joten muista huolehtia asuntoautosi talvisäilytyksestä huolella.

ribbon-lite