Karavaanari ei kavahda pakkasta
Karavaanaria eivät pakkanen ja liukkaus pelota, sillä vastapainona ovat kauniin lumiset maisemat. Karavaanarin on kuitenkin muistettava hoitaa monta asiaa ennen talvikeliin lähtemistä. Talvella kaikki on erilaista kuin kesällä. Liukkaat ajo-olosuhteet pitää huomioida tarkasti muun liikenteen seassa ajellessa. On muistettava pitää turvavälit ja erilaisia eteen tulevia tilanteita pitää pystyä ennakoimaan hyvin. Talvisin karavaanarilla pitää olla paljon ajokokemusta, koska auto pitää osata hallita myös hyvin jäisellä tiellä. Vaarallisia tilanteita saattaa sattua kenelle tahansa, joten katse on pidettävä tarkasti tiessä, ja äkkijarrutuksia on hyvä välttää. Pitävät renkaat ovat välttämättömät ja riittävä lämmitys tärkeää. Pienet, mutta todella tärkeät asiat on myös aina huomioitava, esimerkiksi asuntovaunun katto pitää lapioida lumesta täysin puhtaaksi. Aisapainon pitää olla oikea, eli se ei saa olla missään tapauksessa liian kevyt. Kaasua kannattaa aina pitää vaihtopullo mukana, vaikka määränpäässä ollaankin sähköissä kiinni. Hyvä on huomata myös, että nykyään asuntovaunuissa usein on nestekiertolämmitys, joka toimii kaasulla ja sähköllä.
Perusasioiden on oltava kunnossa ennen matkalle lähtöä
Ehjät ja pitävät renkaat ovat karavaanarin henkivakuutus. Auton akkuun pitää kiinnittää myös huomiota, eli kaikki nesteet pitää olla aina tarkastettu ennen ajoon lähtöä. Talvisin kannattaa lähteä tien päälle, jos tuntee oman ajotaitonsa olevan talviajoon sopiva. Liikennesäännöt pitää tuntea ja niitä on aina noudatettava. Ennakoivaa ajoa kannattaa harrastaa, joka tarkoittaa varovaisuutta liikenteessä, kuten muun liikenteen tarkkaa huomioimista ja turvavälien pitämistä. Elämä hymyilee, kun parkkeeraa asuntovaunun upeisiin talvimaisemiin ja laittaa kahvin tippumaan. Hyvä matkailuvaunu ja etenkin talvikäyttöön soveltuva, lämpenee käyttölämpöönsä kohtuullisen nopeasti. Talvimatkailussa asuntoauton vesijärjestelmän putket täytyy pitää aina sulina, sillä viemärin ja veden tulon pitää toimia koko matkan ajan. Käytännössä veden tulo ei saa loppua hanoista kesken matkan, joten putkien ympärille kannattaa kiertää sähköllä lämpiävää “lämmitysnauhaa”. Pakkasaikana lämmöt kannattaa laittaa päälle hyvissä ajoin, eli jo tunteja ennen tielle lähtöä. Paukkupakkasilla lämmöt pitää kytkeä päivää ennen, jotta vaunu ehtii lämmetä kunnolla. Vaunun ollessa lämmin, kannattaa täyttää vedet. matkailu talvella on erittäin antoisaa, kun kaikki tarvittavat asiat on ennalta hoidettu asianmukaisesti. Pähkinänkuoressa tärkeimmät talvimatkailuun liittyvät asiat asuntovaunua käyttäen ovat oikeat olosuhteet, puhdistus, tyhjennys ja vaunun lämpimänä pitäminen.
Säilytä asuntovaunu oikeassa paikassa
Talvisäilytykseen ihanteellinen paikka on aina lämmin halli, mutta myös kylmissä olosuhteissa säilytys on mahdollista. Matkailuautoa ei saa koskaan pakata tiiviisti kevytpeitteillä, sillä peitteleminen estää tehokkaasti ilman kiertämisen auton sisällä. Ikävä seuraus siitä, että ilma ei pääse kiertämään on homekukinto, joka helposti valtaa sisätilan. Tiesithän, että asuntovaunuille on olemassa omia pressuja, joissa ilma kiertää tehokkaasti. ulkoiluhousut karavaanarimatkailuun saa nykyään verkosta, ja tarvittavat vakuutukset vaunuun saa vakuutusyhtiöistä. Vakuutusten ottaminen on myös tärkeä osa matkailuautosta ja asuntovaunusta huolehtimista. Matkailuautot ja asuntovaunut kannattaa talven ajaksi tyhjentää, sillä mitä vähemmän asuntovaunussa on varkaita kiinnostavaa tavaroita, sitä vähemmän pitää asioida vakuutusyhtiön kanssa. Turvallisuudesta huolehtiminen antaa myös itselle mielenrauhan. Muistathan myös huoltaa asuntovaunun tai matkailuauton ennen talven tuloa, jonka lisäksi on hyvä pestä ja vahata vaunu ennen talviseisontaa. Talvi-ilma on puhdasta ja erittäin happipitoista, joten mahdolliset ilmansaasteet eivät pääse pesussa tarttumaan ajoneuvon pinnalle. Yksinkertaisesti, kaiken ollessa valmiina, on mukavaa valmistautua tulevaan karavaanarikauteen.